Rädda haven.
Tillsammans kan vi ta krafttag mot plasten!
Kategori:Tips
Under de senaste åren har det kommit allt fler rapporter om att världshaven, och djurlivet i dem, inte mår bra på grund av all plast som hamnar i haven. Fortsätter utvecklingen som idag, kommer det att finnas mer plast än fisk i haven redan år 2050. Ett skrämmande scenario!
Det är dags att vi tillsammans tar vårt ansvar och minskar vår förbrukning av onödiga engångsartiklar tillverkade av plast. Om vi inte gör något åt den globala plastförbrukningen kommer världen stå inför en kommande naturkatastrof. En katastrof som kan komma att påverka människor och djurliv i generationer framåt. Redan i dag finns det i norra Atlanten ett gigantiskt område med enorma mängder plast som cirkulerar med strömmarna.
Tyvärr tror många att problemet med de gigantiska plastmängderna i haven bara existerar i andra delar av världen. Så är det inte. Problemet finns betydligt närmare. Enligt WWF:s rapport “Out of the plastic trap: Saving the Mediterranean from plastic pollution”, har Medelhavet den högsta koncentrationen av plastskräp av samtliga hav i hela världen! 95 % av allt skräp som når stränderna runt Medelhavet är plast, och då är det bara en bråkdel av all plast som dumpas i Medelhavet som når stränderna. Det mesta sjunker till havsbotten och kväver den. Men den största delen av plasten som hamnar i havet är inte sådant som dumpats i havet, utan den plast som blåser i havet, alltså den plast som slängs på land.
För att minska plastavfallet på land och i hav har EU-kommissionen lagt fram ett förslag för att minska användningen av engångsplastprodukter i Europa. Förslaget innebär att produkter som bomullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör, dryckesomrörare och ballongpinnar tillverkade i plast ska förbjudas inom EU om förslaget antas. Vill man sälja dessa produkter i framtiden måste de vara tillverkade av andra, mer miljövänliga, material. Ett annat förslag är att införa samma regler som gäller för plastpåsar fast för matindustrin, dvs att man inte får erbjuda gratis plastförpackningar till konsumenterna när de handlar mat. Vidare vill EU-kommisionen införa ett pantsystem för alla engångsplastflaskor i Europa. Målet är att medlemsstaterna senast år 2025 ska samla in 90 % av alla dessa flaskor för återvinning.
Men redan nu har många företag börjat minska, eller plockat bort, plastmaterial som exempelvis sugrör och plastbestick från sina verksamheter då de inte tycker att engångsprodukter av plast stämmer in i deras profil. Ett exempel är färjerederiet Hurtigrutten i Norge som från den 2 juli 2018 kommer att plocka bort alla engångsartiklar som är tillverkade av plast från samtliga av sina båtar, från sugrör till smörpaket. Ett beslut som besparar miljön med minst 13 ton plast per år.
Kan vi som privatpersoner också göra en insats för miljön? Absolut. Vi kan minska vår plastkonsumtion. Det är faktiskt ganska lätt. Varför inte testa redan i sommar? Minska på antalet engångsartiklar. Istället för plastglas på festen, är det mycket bättre att använda riktiga glas. Dessutom är det garanterat mycket trevligare, och glas är ett material som går att återvinna hur många gånger som helst, men kom ihåg att trasiga dricksglas ska lämnas på en återvinningscentral. Och plastbesticken på grillfesten? Byt ut dem! Det är mycket godare, och enklare, att äta med riktiga bestick. Det blir i och för sig lite mer disk. Men det är det garanterat värt! Varför inte köpa festens servis på second hand? Att det inte matchar gör inget!
Glad sommar önskar Avfall Sverige.