Kyla är matens bästa vän i sommar

Kategori:Tips

Det är inte bara människor som älskar sommaren. Även bakterier älskar värme, vilket kan få konsekvenser om vi inte är lite extra försiktiga när vi hanterar mat på sommaren.

Under sommaren slår bakterierna till mot mat. Bakterierna frodas i värme, och när det är hög luftfuktighet trivs de extra bra och kan snabbt förstöra livsmedel om man inte är på sin vakt. Antalet matförgiftningar brukar också öka under sommaren. Värst är det under rötmånaden, som i år infaller under perioden 22 juli – 22 augusti.

Men om du bara tänker lite extra på hur du hanterar mat och livsmedel på sommaren är risken betydligt lägre för att du ska behöva slänga mat som blivit dålig. Tricket är att tänka på hygien, och att förvara maten extra kallt när det är varmt ute.

Här hittar du Avfall Sveriges enkla sommartips på hur du kan minska matsvinnet i sommar och samtidigt njuta maten säkert.

  • Kyla är din bäste vän i köket på sommaren. Kolla att din kyl verkligen håller rätt temperatur i sommar. I affärerna håller kylarna ofta 2–4 plusgrader. Har du möjlighet att sänka temperaturen i din kyl till 4 grader har du en idealisk temperatur, och färskvarorna kommer garanterat hålla betydligt bättre. Tänk bara på att grönsaker inte ska ligga långt in i kylen, då riskerar de att få frysskador.
  • Är det varmt när du handlar? Ta med en kylväska till affären och lägg ner kyl- och frysvaror direkt i kylväskan när du handlar. Då bryter du kylkedjan minimalt.
  • Några extra känsliga livsmedel under sommaren är färsk fisk och skaldjur, vissa mejeriprodukter och köttfärs. De produkterna är bättre att handla mindre av under sommaren, och istället handla dem oftare. Då vet du att de är garanterat färska, och du får mindre matsvinn.
  • Är du osäker på om en matvara fortfarande är fräsch och går att äta? Lukta, och provsmaka. Smakar det ok? Luktar det ok? Då är det onödigt för både plånbok och miljö att slänga maten. Lita på dina sinnen!
  • I köket är hygien a och o. Framförallt när det är varmt. Ta för vana att alltid tvätta händerna innan du rör livsmedel, då minskar risken att du skulle råka överföra bakterier från händerna till maten. Passa även på att tvätta händerna löpande när du lagar mat. Framförallt om du hanterar fisk, kött och kyckling i köket. Diska även knivar och skärbrädor mellan varven då du byter arbetsmoment. Det är extra viktigt om du arbetar med rå kyckling.

En riktigt skön sommar önskar Avfall Sverige.

 

 

Tips

Så funkar loppisar!

Så hur förbereder du dig bäst inför en loppisrunda? Först och främst bör du vara mätt och utvilad, för precis som i mataffären tas de...

Läs mer

Laga hål i stickat!

Du behöver: Tråd Brodyrram Nål Krita Ett trasigt plagg Lycka till!...

Läs mer

Hur undviker vi konsumtionshetsen?

Genom att skippa påhittade dagar som Black Friday gör du inte bara miljön en tjänst, du slipper även lägga pengar på grejer du egentl...

Läs mer

Inspiration

Den perfekta presenten!

Att ge bort en gåva och skämma bort sin familj och vänner är alltid trevligt, men ingen av oss vill ju egentligen ge bort onödiga pry...

Läs mer

Vad väger dina klappar – egentligen?

Förra årets julhandel slog ytterligare nya rekord. Att julen är konsumtionens stora högtid är ingen nyhet. Men visste du att för varj...

Läs mer

Släng inte dina textilier!

Varför? Först och främst slänger vi alldeles för mycket textilier som fortfarande är i gott skick. Enligt Naturvårdsverket slänger va...

Läs mer