Planera helgmaten och minska matsvinnet

Kategori:Tips

Jul och nyår är två av årets största mathelger. Att planera matinköp till så stora bufféer är för de flesta av oss riktigt svårt. Vi köper helt enkelt hem för mycket av allt, vilket innebär att vi helt i onödan behöva slänga mat som blir över, eller blivit för gammal.

Alla har sina favoriter på julbordet, och när vi samlas för julfirande vill vi att allas favoriträtt ska finnas med på julbordet. Det betyder att ofta serveras över 20 rätter på ett svenskt julbord.

Att planera matinköp till så stora bufféer är för de flesta av oss riktigt svårt. Men det finns ett par smarta tips för att minska matsvinnet.

  1. Planera dina inköp noga i förväg.
  2. Sänk temperaturen i kylen till 4-5 grader så håller maten längre.
  3. Ställ inte fram allt på en gång i värmen. Fyll på under tiden om något tar slut, och låt inte julbordet stå framme för länge i rumstemperatur.
  4. Använd dina lukt- och smaksinnen innan du slänger mat. För nästan alltid håller mat längre än vad som står på förpackningarna. Lita på dina sinnen!

För ett par år sedan tog Konsumentföreningen i Stockholm fram en bra beräkning på hur mycket mat som egentligen går åt per person på ett julbord. Utgå från den när du planerar inköpen, sen kan det naturligtvis skilja sig lite mellan varje familj, då vi alla har olika favoriter. Är det barn som är med och firar julen kan du räkna med att förbrukningen av favoriter som köttbullar och prinskorv ökar lite. Utgå från att en normal bufféportion är på ca 500 gram, varav 100-150 gram är kött, fisk eller annat protein, och 250-350 gram är tillbehör, så är du ofta väldigt rätt på det. En annan bra sak att tänka på är att om du lagar många rätter, kan du även utgå från att ett recept för fyra personer räcker till 10-12 bufféportioner. Så minska ner antalet om ni är färre.

Så här mycket mat beräknar Konsumentföreningen i Stockholm att det går åt per person:

  • Sill: Tre sorter, ca 6-8 bitar, totalt 50-75 gram.
  • Gräddfil: 1/4 dl.
  • Sillsallad: 2 msk, 50 gram.
  • Potatis: 2-3 mindre, 75 gram.
  • Löjrom/stenbitsron/Sikrom: 15 gram.
  • Grön- eller tomatsallad: 50 gram
  • Rökt, eller gravadf lax i skivor: ca 2 skivor, 50 gram.
  • Varmrökt lax: 50 gram.
  • Gravlaxsås:  2 msk, 50 gram.
  • Rökta produkter, kallsuret: 50 gram.
  • Julskinka: 1-2 skivor, 50 gram.
  • Julkorv: 50 gram.
  • Grön/Rödkål: 50 gram.
  • Små köttbullar: 6 st. 80 gram.
  • Prinskorv: 3 st, 60 gram.
  • Janssons frestelse: 70 gram.
  • Hårt bröd: 15 gram.
  • Mjukt bröd: 50 gram.
  • Hård ost: 25 gram.
  • Dessertost: 15-25 gram.

Och kom ihåg att använda resterna!

Lycka till i köket! God jul önskar Avfall Sverige.

 

Tips

Så funkar loppisar!

Så hur förbereder du dig bäst inför en loppisrunda? Först och främst bör du vara mätt och utvilad, för precis som i mataffären tas de...

Läs mer

Laga hål i stickat!

Du behöver: Tråd Brodyrram Nål Krita Ett trasigt plagg Lycka till!...

Läs mer

Hur undviker vi konsumtionshetsen?

Genom att skippa påhittade dagar som Black Friday gör du inte bara miljön en tjänst, du slipper även lägga pengar på grejer du egentl...

Läs mer

Inspiration

Den perfekta presenten!

Att ge bort en gåva och skämma bort sin familj och vänner är alltid trevligt, men ingen av oss vill ju egentligen ge bort onödiga pry...

Läs mer

Vad väger dina klappar – egentligen?

Förra årets julhandel slog ytterligare nya rekord. Att julen är konsumtionens stora högtid är ingen nyhet. Men visste du att för varj...

Läs mer

Släng inte dina textilier!

Varför? Först och främst slänger vi alldeles för mycket textilier som fortfarande är i gott skick. Enligt Naturvårdsverket slänger va...

Läs mer