Gårdagens minskar matsvinn

13:e oktober, 2017

Kategori:Tips

Matsvinn är tyvärr ett stort problem inom restaurangbranschen. Varje dag tillverkas 1.000-tals portioner som kommer kasseras av olika anledningar. En förklaring till det stora matsvinnet i branschen kan vara att krögare nästan aldrig i förväg vet hur många gäster som kommer till restaurangen. Ett fenomen som gör det otroligt svårt att optimera inköp, och veta, exakt hur många portioner som kommer säljas resp dag.

Många krögare är inte så bekväma med matsvinnet. Nyligen uppmärksammade vi att en restaurang i Skåne har kommit på ett genialt sätt för att minska sitt matsvinn. Tidigare hade krogen ett svinn på 10-30 portioner per dag. Istället för att slänga, eller skänka bort maten, förpackar de den överblivna maten i portionslådor, och säljer matlådorna

till ett lägre pris dagen efter som ”Gårdagens”. Eventuella lådor som inte säljs, skänker restaurangen till behövande. Idén med ”Gårdagens” är ett miljösmart initativ, och något som vi på Avfall Sverige hoppas att fler krögare ska ta efter. Tillsammans kan vi minska matsvinnet.