Loppis – så funkar det!
Kategori:Inspiration
Sommartider är verkligen loppistider. Det är på semestern vi har tid och ro att strosa runt och leta efter det där lite udda eller extra. Nu finns chansen att hitta de unika fynden och dessutom till ett föredömligt lågt pris. Som bonus kan du klappa dig själv på axeln för att du är så miljösnäll. För att leta upp de bästa lokala loppisarna så brukar det oftast vara enklast att ta internet till hjälp eller att skanna av din lokala tidning. Kolla in sajterna svenskaloppisar.se och loppisportalen.se. Sök på vår miljönär-karta så hittar du miljönär-märkta loppisar i Sverige.
Så hur förbereder du dig bäst inför en loppisrunda? Först och främst bör du vara mätt och utvilad, för precis som i mataffären tas det sällan några bra beslut med trött huvud eller på tom mage. Kontanter är en självklarhet, även om vissa handlare idag erbjuder Swishbetalning. Ta också med dig en väska eller påse att bära dina fynd i. Din mobiltelefon kommer också till användning om du är osäker på om en pryl är rätt värderad eller om du vill ta reda på mer information. Sök på avslutade annonser på Tradera och auktionsfirmor, gör en vanlig sökning på Google eller lägg ut en fråga i någon Facebookgrupp som är specialiserad på retro och begagnat.
Vid större loppmarknader som bara är på tillfälligt besök eller har begränsade öppettider så är det alltid en fördel att vara på plats en stund innan de öppnar. De bästa sakerna går i regel alltid först. För många är det en del av upplevelsen att stå längst fram i kön när startskottet går, och tillsammans med övriga entusiaster tävla om att vara först till borden för att få chans på de bästa fynden. På många loppisar har du ofta möjlighet att pruta. Framför allt när loppisen börjar lida mot sitt slut.
Var också noga med att kolla efter defekter innan du köper något så slipper du komma hem och bli besviken. Men framför allt, ha kul och var trevlig mot andra. Det gör upplevelsen mycket bättre, både för dig och dina fyndarkonkurrenter. Människor har en viss tendens att förlora vett och sans när de ska fynda.
Vi bestämde oss för att kontakta Joakim Bengtsson, värderingsexpert på Helsingborgs Auktionsverk och känd från SVT:s Antikrundan, för att få lite ytterligare tips på temat loppis.
Händer det att du själv handlar på loppisar?
– Ja, det är helt sagolikt vad man kan köpa på loppis. När jag fyllde 40 köpte jag servis, glas, porslin, dukar och bestick till 180 personer och alla fick ta med sig sitt kuvert hem, berättar Joakim. Alla människor kan göra fynd på loppisar, man behöver ingen särskild kunskap. Kan man gå till Ikea och handla och tycka att man gör fynd så kan man göra hundra gånger bättre fynd på loppis.
Hur gör man de bästa fynden?
– Man ska bestämma sig i förväg för vad man letar efter och hålla sig till det eftersom du lätt tappar fokus annars. Min absoluta favorit är den typ av marknader som lokala idrottsföreningar arrangerar en gång per år – där kan man göra riktiga fynd om man är på plats innan de öppnar. På sådana ”springloppisar” gäller det att ha med sig mycket växelpengar och en stor väska. Det är ingen idé att lägga tid på att pruta, då kan fynden försvinna.
Vad bör man då leta efter?
– Användbara saker till hemmet, där kan man göra de bästa köpen, just för att de kommer till användning varje dag. Går de sedan sönder är det inte hela världen om man bara betalat någon tia. Dessutom är det roligt med udda porslin och glas till exempel – att duka så leder garanterat till spännande bordssamtal. Det är däremot väldigt sällan man hittar en tavla för hundra kronor som visar sig vara värd hundra tusen. Gör man det är det bara en bonus, som att vinna på Lotto, avslutar Joakim.