Lita på dina sinnen och minska matsvinnet!
Kategori:Tips
Idag slängs stora mängder mat för att vi litar mer på en datummärkning än på våra egna sinnen. Det är ett beteende vi alla borde förändra för att minska ett helt onödigt matsvinn.
All mat som säljs förpackad i Sverige måste, med vissa undantag som till exempel grönsaker, vara märkt med ett bäst före datum, eller med sista förbrukningsdag. De två märkningarna är egentligen en garanti från producenten att produkten är säker, och håller full kvalitet, till det utmärkta datumet. Men ofta är hållbarheten på livsmedel betydligt längre.
Har maten bara förvarats på rätt sätt och förpackningen är obruten, är det ingen fara att äta produkten efter utgången av bäst före datumet. För att avgöra om en produkt är ok att äta, trots att bäst före datumet har passerat, använd dina sinnen och sunt förnuft. Ser maten och drycken, fräsch ut? Luktar den ok? Då kan du smaka lite. Smakar produkten bra är det helt ok att använda den. Detta gäller produkter med märkningen bäst före. I Danmark använder man märkningen “Minst hållbar till / Bäst före”. Det finns en intressant psykologisk skillnad i märkningarna mellan länderna som gör att dansken drar sig för att slänga mat i lika stor grad. Danskarna är uppfostrade att lita mer på sina sinnen än enbart en datummärkning.
Är din produkt däremot märkt med sista förbrukningsdag, ska du inte chansa. Märkningen sista förbrukningsdag används när produkten innehåller extra känsliga livsmedel där produkten kan bli påverkad av bakterier som vi inte ser eller känner när vi smakar, och som kan göra produkten hälsoskadlig att äta efter ett visst datum. Så har du produkter hemma som är märkta med sista förbrukningsdag, och datumet har passerat ska du alltid ta det säkra före det osäkra och slänga dem. Sista förbrukningsdag används främst för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs, och produkter av fågel.
Kan man göra något för att förlänga hållbarheten på maten själv? Absolut. Förvara den rätt. Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in den i kylen så snart du är klar. Och om du sänker temperaturen i din kyl till runt fyra grader kommer livsmedel som mejerivaror och grönsaker garanterat hålla längre. Visste du att när livsmedelsproducenterna transporterar och lagerhåller livsmedel försöker de hålla en konstant kyltemperatur på 2-4 grader genom hela kylkedjan. Så ta rygg på proffsen och håll koll på temperaturen i din kyl!
Hälsningar från Avfall Sverige.
Bild från Livsmedelsverket.