Krafttag mot matsvinnet

16:e November 2018

Kategori:Inspiration

Överallt i samhället ökar medvetenheten, och kunskapen, om hur vi gemensamt kan minska matsvinnet. Att slänga bra mat vet alla är helt förkastligt, både ur ett miljöperspektiv, och ur ett ekonomiskt perspektiv. Allt fler branscher kommer på bra, och smarta, lösningar för hur vi tillsammans kan minska matsvinnet.

Matsvinn uppkommer i alla led där maten passerar innan den till sist hamnar på våra tallrikar. Något vi som vi som konsumenter kanske inte alltid tänker på. Av olika anledningar kastas fullt ätbar mat i de olika produktionsleden. Exempel på anledningar till att maten kasseras kan vara skadade varor, skadade förpackningar, utgångsdatum har eller är nära att passera ett bäst före datum. Listan på anledningar kan göras lång, men allt fler reagerar mot matsvinnet och vill göra skillnad.

 En bransch som jobbar hårt på att få ner matsvinnet är restaurangbranschen. På bara ett par år har branschen ändrat fokus. Idag finns det restauranger som jobbar hårt med att optimera och planera för att minska matsvinnet i alla led. En del av dessa krogar har lyckats så bra att de i princip inte kastar någon mat alls – bra för plånboken, bra för miljön. 

På många restauranger tar man tillvara på i princip allt som köps in till köket. Det har kommit in ett helhetstänk i branschen som tidigare saknats. Allt ska användas. Inget ska kastas. I köket kokas exempelvis fonder och soppor på råvaror man inte kan servera av olika anledningar. Ett tänk som alla tjänar på. Krogen får bättre ekonomi, och kunderna får en härlig matupplevelse med mat som lagats från grunden.

Visst uppkommer det fortfarande matsvinn inom restaurangbranschen, men idag uppkommer det stora svinnet på gästens tallrik beroende på att vi alla äter olika mycket, och det är svårt för restaurangerna att optimera portionsstorleken. Ett problem som allt fler krogar upptäck och vill förhindra. Allt fler krogar erbjuder idag olika portionsstorlekar, säljer gårdagens lunch till ett lägre pris mm. Ett annat nytt och populärt sätt är att minska matsvinnet genom att erbjuda gästen en doggybag.

Doggybagen är en smart och miljövänlig idé, som ursprungligen kommer från USA. Där är det sedan länge vanligt att gästen ber om att få ta med sig resterna hem om man inte orkar äta upp. Något som nu blivit allt populärare och vanligare även i Sverige.

Idag erbjuder i princip alla restauranger sina gäster doggybag om man frågar, och på restaurangen blir man bara glad om du vill ta med dig resterna hem. För vilken kock vill egentligen slänga mat? Förr tyckte en del gäster att det kunde vara pinsamt att fråga efter en doggybag. Men det beteendet har förändrats drastiskt under de senaste åren. Idag är alla mer medvetna, och allt fler vill vara med och minska matsvinnet. Så nästa gång du är på krogen och inte orkar äta upp. Be om en doggybag!

Tillsammans gör vi skillnad i kampen mot matsvinnet.

Hälsningar från Avfall Sverige