Minska matsvinnet med restfest!

16:e November 2018

Kategori:Inspiration

Ett smart sätt att minska matsvinnet är att göra en dag i veckan till restfest. En dag då familjen samlas runt ett hav av olika små rätter. Små rätter som inte bara är goda i sig, utan även gör gott för miljön!

Nästan alltid när vi lagar mat blir det några rester över. Det kan vara allt från lite sallad till en bit kött eller fisk. Rester som många av gammal vana slänger för man tycker det blev för lite mat över, och det räckte inte till en hel lunch eller middag. Men släng inte! Gör en restfest istället.

En del tror att det är tråkigt att äta rester, men så behöver det inte vara. Resterna kan fungera utmärkt som råvaror till en helt ny rätt, eller som små rätter i en middag som liknar ett smörgåsbord. Bara fantasin sätter gränser för hur du kan minska matsvinnet där hemma på ett enkelt sätt. Så vad väntar du på? Sparar du ett par dagars rester kan det bli en fantastisk måltid med lite fantasi. Förutom att du sparar på miljön, sparar du även i plånboken. Så det är en ren win-win situation.

Ett land man kan ta intryck från är Danmark. Danskarnas nationalrätt är smørrebrød, små smörgåsar med olika toppings på. Det är perfekt restmat. Gott, mättande och enkelt att göra. Smørrebrød uppskattas av nästan alla då kombinationsmöjligheterna är i princip obegränsade. Det handlar väldigt mycket om att man tar vad man har, och gör något nytt och gott av det. Grunden är ofta ett danskt rågbröd som man sen toppar med goda saker som exempelvis sallad, skinka, stekt fisk, sill, leverpastej, ost, räkor, ägg mm. Helt enkelt det man tycker är gott!

Se möjligheten i det lilla. Här kommer några enkla och snabba tips på hur du enkelt gör en restfest. Låt säga att du har lite räkor över från en middag. Blanda dem med lite majonnäs, dill och hackat ägg så har du helt plötsligt en skagenröra som passar utmärkt på en bit rostat bröd, eller varför inte som fyllning i en bakad potatis. Eller om ni har ätit tacos en kväll. Blanda samman de överblivna ingredienser så har du en smarrig tacosallad. Kokat för mycket ris? Kyl riset och stek det tillsammans med ett ägg och lite grönsaker så har du en helt ny rätt!

Så nästa gång du lagar mat och får lite rester över. Spara dem, och gör något riktigt gott av resterna istället för att slänga mat helt i onödan.

Lycka till i köket önskar Avfall Sverige