Ge dina kläder en andra chans!
Kategori:Inspiration
Visste du att sju av tio personer slänger kläder istället för att återvinna dem? Ur ett miljöperspektiv är det inte hållbart att slänga fullt fungerande plagg. Vi måste börja tänka annorlunda och börja ge våra kläder ett andra liv!
Nyligen genomförde Sifo en kartläggning av svenskarnas klädkonsumtion på uppdrag av Avfall Sverige och Tradera. Hela 67% av de tillfrågade i undersökningen svarade att de ibland slänger kläder och skor.
Den vanligaste orsaken till att man väljer att slänga kläder är för att de inte passar längre, det svarade 27% i undersökningen. Nästan 20% svarade att man slänger plagg för att man helt enkelt tröttnat på det.
Att slänga kläder är riktigt illa ur miljösynpunkt. Ett par bomullsbyxor ger upphov till hela 25 kg avfall när de tillverkas. Ett avfall som vi konsumenter aldrig ser, eller tänker på. Ett bra sätt att minska det dolda avfallet är att vi låter våra plagg leva längre, och ger dem ett längre liv. På så sätt kan vi minska belastningen på miljön.
Hur kan vi som konsumenter öka livslängden på våra kläder? Ett tips är att skänka bort kläder istället för att slänga. Över hela Sverige finns det containrar uppställda där man enkelt kan skänka kläder man inte använder längre. Under märkta verksamheter här på hemsidan hittar du många av landets återvinningscontainer. När du skänker kläder till en hjälporganisation så minskar du inte bara miljöpåverkan, du ger också plagget ett andra liv och hjälper andra personer. Något alla vinner på.
Ett annat tips är att göra som allt fler tonåringar gör. De byter kläder med varandra. När de tröttnat, eller vuxit ur, ett plagg så ger de plagget till en kompis. Det är riktigt smart. Kläderna lever vidare och kommer direkt till användning igen. Dessutom är beteendet en ingång till att lära sig hur en cirkulär ekonomi fungerar. Ett beteende som allt fler av oss borde ta efter. Så nästa gång du har plagg du tröttnat på. Fråga dina vänner om någon vill ha dem.
Tillsammans kan vi minska miljöpåverkan från klädindustrin.
Hälsningar från Avfall Sverige