Gårdagens minskar matsvinn

Kategori:Tips

Matsvinn är tyvärr ett stort problem inom restaurangbranschen. Varje dag tillverkas 1.000-tals portioner som kommer kasseras av olika anledningar. En förklaring till det stora matsvinnet i branschen kan vara att krögare nästan aldrig i förväg vet hur många gäster som kommer till restaurangen. Ett fenomen som gör det otroligt svårt att optimera inköp, och veta, exakt hur många portioner som kommer säljas resp dag.

Många krögare är inte så bekväma med matsvinnet. Nyligen uppmärksammade vi att en restaurang i Skåne har kommit på ett genialt sätt för att minska sitt matsvinn. Tidigare hade krogen ett svinn på 10-30 portioner per dag. Istället för att slänga, eller skänka bort maten, förpackar de den överblivna maten i portionslådor, och säljer matlådorna

till ett lägre pris dagen efter som ”Gårdagens”. Eventuella lådor som inte säljs, skänker restaurangen till behövande. Idén med ”Gårdagens” är ett miljösmart initativ, och något som vi på Avfall Sverige hoppas att fler krögare ska ta efter. Tillsammans kan vi minska matsvinnet.

 

Tips

Så funkar loppisar!

Så hur förbereder du dig bäst inför en loppisrunda? Först och främst bör du vara mätt och utvilad, för precis som i mataffären tas de...

Läs mer

Laga hål i stickat!

Du behöver: Tråd Brodyrram Nål Krita Ett trasigt plagg Lycka till!...

Läs mer

Hur undviker vi konsumtionshetsen?

Genom att skippa påhittade dagar som Black Friday gör du inte bara miljön en tjänst, du slipper även lägga pengar på grejer du egentl...

Läs mer

Inspiration

Den perfekta presenten!

Att ge bort en gåva och skämma bort sin familj och vänner är alltid trevligt, men ingen av oss vill ju egentligen ge bort onödiga pry...

Läs mer

Vad väger dina klappar – egentligen?

Förra årets julhandel slog ytterligare nya rekord. Att julen är konsumtionens stora högtid är ingen nyhet. Men visste du att för varj...

Läs mer

Släng inte dina textilier!

Varför? Först och främst slänger vi alldeles för mycket textilier som fortfarande är i gott skick. Enligt Naturvårdsverket slänger va...

Läs mer