Planera helgmaten och minska matsvinnet

18:e december, 2017

Kategori:Okategoriserade

Jul och nyår är två av årets största mathelger. Att planera matinköp till så stora bufféer är för de flesta av oss riktigt svårt. Vi köper helt enkelt hem för mycket av allt, vilket innebär att vi helt i onödan behöva slänga mat som blir över, eller blivit för gammal.

Alla har sina favoriter på julbordet, och när vi samlas för julfirande vill vi att allas favoriträtt ska finnas med på julbordet. Det betyder att ofta serveras över 20 rätter på ett svenskt julbord.

Att planera matinköp till så stora bufféer är för de flesta av oss riktigt svårt. Men det finns ett par smarta tips för att minska matsvinnet.

  1. Planera dina inköp noga i förväg.
  2. Sänk temperaturen i kylen till 4-5 grader så håller maten längre.
  3. Ställ inte fram allt på en gång i värmen. Fyll på under tiden om något tar slut, och låt inte julbordet stå framme för länge i rumstemperatur.
  4. Använd dina lukt- och smaksinnen innan du slänger mat. För nästan alltid håller mat längre än vad som står på förpackningarna. Lita på dina sinnen!

För ett par år sedan tog Konsumentföreningen i Stockholm fram en bra beräkning på hur mycket mat som egentligen går åt per person på ett julbord. Utgå från den när du planerar inköpen, sen kan det naturligtvis skilja sig lite mellan varje familj, då vi alla har olika favoriter. Är det många barn som är med och firar julen kan du räkna med att förbrukningen av favoriter som köttbullar och prinskorv ökar lite. Utgå från att en normal bufféportion är på ca 500 gram, varav 100-150 gram är kött och fisk, och 250-350 gram är tillbehör, så är du ofta väldigt rätt på det. En annan bra sak att tänka på är att om du lagar många rätter, kan du även utgå från att ett recept för fyra personer räcker till 10-12 bufféportioner.

Så här mycket mat beräknar Konsumentföreningen i Stockholm att det går åt per person:

  • Sill: Tre sorter, ca 6-8 bitar, totalt 50-75 gram.
  • Gräddfil: 1/4 dl.
  • Sillsallad: 2 msk, 50 gram.
  • Potatis: 2-3 mindre, 75 gram.
  • Löjrom/stenbitsron/Sikrom: 15 gram.
  • Grön- eller tomatsallad: 50 gram
  • Rökt, eller gravadf lax i skivor: ca 2 skivor, 50 gram.
  • Varmrökt lax: 50 gram.
  • Gravlaxsås:  2 msk, 50 gram.
  • Rökta produkter, kallsuret: 50 gram.
  • Julskinka: 1-2 skivor, 50 gram.
  • Julkorv: 50 gram.
  • Grön/Rödkål: 50 gram.
  • Små köttbullar: 6 st. 80 gram.
  • Prinskorv: 3 st, 60 gram.
  • Janssons frestelse: 70 gram.
  • Hårt bröd: 15 gram.
  • Mjukt bröd: 50 gram.
  • Hård ost: 25 gram.
  • Dessertost: 15-25 gram.

Lycka till i köket. God jul önskar Avfall Sverige.

 

Tips

En städad picknick!

Första steget handlar om att skippa engångsartiklar. Använd istället tallrikar, muggar och bestick som du kan diska och återanvända. ...

Läs mer

Ge din mat ett längre liv!

Vi kan bli bättre på att förvara maten på rätt sätt, men även på att använda överbliven mat på ett kreativt sätt och förhindra att de...

Läs mer

Rensa som en miljönär!

Hur rensar du som en miljönär?Först och främst handlar det om att välja vilka prylar du vill behålla och vilka prylar du behöver göra...

Läs mer

Inspiration

Trädgårdsfix med hjälp av återbruk

Saknar du krukor till dina blommor? En gammal konservburk kan bli en kruka, som du dessutom enkelt kan piffa till i en härlig färg. G...

Läs mer

Bjud in till bytarträff!

Ett bra och trevligt sätt att göra det är att bjuda in dina vänner på en bytarträff! Det är ett fint tillfälle att både fira in våren...

Läs mer

Sprid glädje, inte skräp!

Nästan en femtedel av svenskarna gör sig av med plagg bara för att de tröttnat på det och sju av tio svenskar slänger kläder istället...

Läs mer