Så tjänar du pengar på dina bortglömda prylar
Kategori:Okategoriserade
Är det skralt i kassan? Dags att tömma förrådet? Ofta gömmer sig guldklimpar i garderober, förråd och garage. Sånt du ser som skräp. Hanna Hägg är butikschef på Erikshjälpen i Norrköping. Hon reder ut vad som är mest eftertraktat på loppisar och i begagnatbutiker.
– Saker man inte tror är värda något är oftast är sådana man växte upp med och har tröttnat på. För någon annan är de unika. En gammal sparbössa till exempel kan vara värd en del. Många tänker även kasta böcker, som kan vara värdefulla. Gammalt silver kan vara intressant bara det putsas upp lite, berättar Hanna.
Vad är extra hett och eftertraktat på marknaden just nu?
– Trenderna inom second hand följer oftast övrig handel. Våra kunder är ofta ute efter prylar och plagg som man inte hittar någon annanstans. Oversize kläder, stora halsband och djurmönstrat är populärt. Intresset för teakmöbler växer, gärna 70-tal eller ännu hellre, från 20-talet. Svensk, dansk eller finsk design går direkt. Gärna avskalat och lite rått, men även gröna och grå toner. Handarbete värderas högre nu, man gör om gamla virkade dukar till något annat. Gamla elektronikmöbler går bra. Vi sålde en gammal radiobänk som en ung tjej ville ha som en prydnadsmöbel. Mässing hänger fortfarande kvar, liksom figuriner i glas, helst nordisk design.
Det finns en mängd olika plattformar där du kan sälja begagnade prylar och kläder. Från nätets Blocket och Tradera till lokala loppmarknader och butiker som säljer mot en provision. Kvalitet och kända varumärken har högt andrahandsvärde, men hur vet man att man får rätt betalt?
– I vår egen butik går vi igenom alla grejer i en grovsortering för att skilja ut dyrare saker. Ibland kontaktar vi en auktionsfirma som hjälper till och ibland använder vi nätet för att sätta korrekt pris. Man lär sig och noterar när något säljs väldigt snabbt eller tar tid. Privatpersoner ska försöka hitta liknande varor på nätet för att se vilket pris de sålts för. Konst och möbler som man tror kan ha ett högre värde ska man ta till en auktionsfirma.
Att sälja prylarna du inte använder är en vinst även för miljön. Glädjande nog växer marknaden för återbruk och second hand, folk inser att det finns många vinnare.
– Många kommer till Erikshjälpen för att hitta det unika, en del för att fynda. Andra för att bidra till vårt biståndsarbete och flera handlar av miljöskäl. De allra flesta ser helheten och vill göra något för både bistånd och miljön, avslutar Hanna.