Så undviker du matsvinn

24:e June 2018

Kategori:Okategoriserade

28 kilo i soptunnan och 26 kilo i avloppet – det är mängden mat vi slänger i onödan per person och år i Sverige. En vanlig barnfamilj kan tjäna flera tusenlappar varje år på att minska sitt svinn.

Undersökningar visar att de flesta inte tror att de slänger någon mat alls. Men om man till exempel slänger två brödskivor i veckan blir det sammanlagt över 3 kg på ett år. Många små mängder blir sammantaget väldigt mycket. Hur ska man då göra för att undvika onödigt matsvinnet? Livsmedelsverket har tagit fram flera tips för att minska svinnet. Tipsen är enkla att följa och ger stora vinster både för den egna plånboken och för miljön. Här är några av dem:

  • Ät upp maten du köper hem.
  • Kolla i kylen innan du handlar så slipper du stå där med dubbla uppsättningar mat som hinner bli dålig innan du har möjlighet att äta upp den.
  •  Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  •  Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.