Världens smartaste galleria!

15:e August 2018

Kategori:Inspiration

Sommaren 2015 öppnade världens första återbruksgalleria, ReTuna i Eskilstuna. Här finns ett helt unikt sortiment med varor, där allt som säljs är återbrukat.

I gallerian finns ett tiotal butiker av blandad karaktär. Det finns butiker med inriktning på allt från byggmaterial, kläder, barnsaker, sportutrustning, hemelektronik till blommor och designprylar.

Sortimentet är unikt för varje butik, och allt presenteras snyggt och strukturerat i en fräsch miljö. Förutom försäljning i butikerna arrangeras det ofta event med fokus på hållbarhet och miljö på ReTuna. Event som loppisar, kläd- och leksaksbýtardagar mm. Vissa kvällar är till och med filmvisningar i gallerian.

Konceptet bygger på att invånarna i Eskilstuna kan lämna in gamla saker som möbler, kläder och prylar för återbruk på ReTuna Returen. Där görs en första sortering och de saker som inte går att återbruka av olika anledningar lämnas vidare till ReTuna Återvinningscentral. Allt som däremot har ett värde, och som går att återanvända, lämnas vidare till butikerna i gallerian.

Butikerna sorterar och reparerar varorna. Exempelvis lagar och renoverar de möbler, fixar skadad sportutrustning, tvättar inlämnade kläder mm. Listan över kreativa lösningar för att kunna återbruka alla varor kan göras lång. På ReTuna råder en enorm kreativitet med fokus på hållbarhet. När sakerna är fixade och klara för återanvändning säljs de i respektive butik.

ReTuna har blivit en fantastisk succe, och har uppmärksammats över hela världen för sitt unika och smarta koncept. På Avfall Sverige tycker vi att ReTuna är ett lysande exempel på hur vi tillsammans kan minska avfallsmängderna och samtidigt skapa nya arbetstillfällen inom den cirkulära ekonomin.

Vill du veta mer om ReTuna? Besök www.retuna.se