Renovera smartare och spara miljön

16:e November 2018

Kategori:Inspiration

En starkt växande trend är att allt fler väljer att använda återbrukat byggmaterial när de renoverar. Nu gäller material och tekniker som man vet fungerat i generationer, och som dessutom är bra för miljön.

Förr var det vanligt att allt gammal byggmaterial, och vackra detaljer, åkte direkt till tippen när man renoverade. Allt revs ut och ersattes ofta med nytillverkade produkter producerade av plast eller snabbväxande virke. Det beteendet har radikalt förändrats under de senaste åren.

Idag har det blivit en livsstil att renovera miljömedvetet. Många drömmer om att skapa det unika och personliga hemmet. Medvetet väljer fler och fler bort det ny- och masstillverkade av olika skäl. Det blir allt populärare att välja återvunnet byggmaterial när vi ska renovera, eller reparera bostaden. Beteendeförändringen har stora fördelar. Det går åt betydligt mindre naturresurser när vi väljer att återbruka och ger byggmaterial ett andra liv. Att det även ger en speciell karaktär och patina till renoveringen är en extra bonus.

 

Genom att löpande underhålla och reparera kan du få materialen i din bostad att hålla för kommande generationer om du gör rätt. Äldre byggmaterial, som exempelvis fönster, är nästan alltid överlägsna i kvalitet jämfört med dagens nytillverkade. De äldre fönsterna är ofta tillverkade av kärnvirke. Något som knappt går att uppbringa idag. Så har du ett äldre fönster där virket börjat bli dåligt är det nästan alltid en god idé att fälla in nytt friskt virke istället för att köpa ett nytt.

På flera återvinningsanläggningar runt om i landet finns det speciella områden där man kan lämna in äldre byggmaterial som man vill ska gå vidare till återbruk. Då kommer materialet att sorteras, och det som kan räddas går vidare till en återförsäljare av begagnat byggmaterial. I närheten av vissa återvinningsanläggningar har man även samlat återvinningsbutiker som säljer bland annat återbrukat byggmaterial. Det finns också många företag som är specialister på byggnadsvård, de både köper, och säljer, begagnade byggmaterial. De är inte bara experter på äldre material, där kan du också få unika tips på hur du kan spara stort genom att renovera miljösmart.

Lycka till med renoveringen!