Lita på dina sinnen och minska matsvinnet!

22:e augusti, 2018

Kategori:Tips

Idag slängs stora mängder mat för att vi litar mer på en datummärkning än på våra egna sinnen. Det är ett beteende vi alla borde förändra för att minska ett helt onödigt matsvinn.

All mat som säljs förpackad i Sverige måste, med vissa undantag som till exempel grönsaker, vara märkt med ett bäst före datum, eller med sista förbrukningsdag. De två märkningarna är egentligen en garanti från producenten att produkten är säker, och håller full kvalitet, till det utmärkta datumet. Men ofta är hållbarheten på livsmedel betydligt längre.

Har maten bara förvarats på rätt sätt och förpackningen är obruten, är det ingen fara att äta produkten efter utgången av bäst före datumet. För att avgöra om en produkt är ok att äta, trots att bäst före datumet har passerat, använd dina sinnen och sunt förnuft. Ser maten och drycken, fräsch ut? Luktar den ok? Då kan du smaka lite. Smakar produkten bra är det helt ok att använda den. Detta gäller produkter med märkningen bäst före. I Danmark använder man märkningen “Minst hållbar till / Bäst före”. Det finns en intressant psykologisk skillnad i märkningarna mellan länderna som gör att dansken drar sig för att slänga mat i lika stor grad. Danskarna är uppfostrade att lita mer på sina sinnen än enbart en datummärkning.

Är din produkt däremot märkt med sista förbrukningsdag, ska du inte chansa. Märkningen sista förbrukningsdag används när produkten innehåller extra känsliga livsmedel där produkten kan bli påverkad av bakterier som vi inte ser eller känner när vi smakar, och som kan göra produkten hälsoskadlig att äta efter ett visst datum. Så har du produkter hemma som är märkta med sista förbrukningsdag, och datumet har passerat ska du alltid ta det säkra före det osäkra och slänga dem. Sista förbrukningsdag används främst för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs, och produkter av fågel.

Kan man göra något för att förlänga hållbarheten på maten själv? Absolut. Förvara den rätt. Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in den i kylen så snart du är klar. Och om du sänker temperaturen i din kyl till runt fyra grader kommer livsmedel som mejerivaror och grönsaker garanterat hålla längre. Visste du att när livsmedelsproducenterna transporterar och lagerhåller livsmedel försöker de hålla en konstant kyltemperatur på 2-4 grader genom hela kylkedjan. Så ta rygg på proffsen och håll koll på temperaturen i din kyl!

Hälsningar från Avfall Sverige.

 

 

Bild från Livsmedelsverket.

 

Tips

Smycka väggarna med hjälp av återbruk

Cliphängare istället för ramar Har du fotokonst hemma, som väntar på inramning? Använd en cliphängare istället för ram! Du behöver b...

Läs mer

Gamla klassiker som aldrig tappar värde

Dansk design är något vi aldrig tröttnar på! Det finns massor av begagnade möbler i gott skick där ute som kan ge ditt hem ett ri...

Läs mer

Så blir du proffs på loppisar i sommar!

Tips för shopparen: Tänk på att vara ute i god tid. Häng på låset! De bästa sakerna går åt snabbt. Var trevlig mot säljaren o...

Läs mer

Inspiration

Så skippar du take away-förpackningarna!

Att köpa med sig mat förenklar semesterlivet. Med några enkla förberedelser kan du göra klimatet en tjänst! När ger dig ut på stan fö...

Läs mer

Rusta cykeln inför semestern!

Det viktigaste du kan börja med är att kontrollera att bromsarna fungerar som de ska. Om dina bromsar tar dåligt är det bäst att låta...

Läs mer

Trädgårdsfix med hjälp av återbruk

Saknar du krukor till dina blommor? En gammal konservburk kan bli en kruka, som du dessutom enkelt kan piffa till i en härlig färg. G...

Läs mer