Klimatsmart bröllop – sätt en hållbar prägel på er stora dag!

Kategori:Inspiration

I takt med att det blivit allt trendigare med ett personligt och unikt bröllop så har även intresset för hållbara och ekologiska inslag ökat. Brudparet väljer helt enkelt att utgå från sina egna värderingar för att inspirera och visa släkt och vänner att man vill leva utifrån en hållbar livsstil. Tiderna förändras och idag behöver man inte göra avkall på vare sig känsla, kvalitet eller lyx och glamour bara för att man vill ha ett hållbart bröllopsarrangemang. 

Självklart så förändrar vi inte vår livsstil på en dag eller räddar jorden genom en enda fest. Utan kärnfrågan handlar om hur vi kan visa att vi bryr oss, inför släkt och vänner, vår blivande partner och oss själva. En som tagit fasta på idén om att erbjuda ett hållbart alternativ när det gäller bröllopskläder är Nina Nyman på Bröllopsstudion i Skellefteå. Affärsidén handlar helt enkelt om att göra om använda bröllopsklänningar och balklänningar och sälja dem vidare.

Hur kom du på idén om att återvinna bröllopskläder?

– När jag prickat in vad jag ville syssla med så funderade jag mycket på hur jag skulle få in ett lager av klänningar. Jag kände att det blev för stor risk att köpa på mig ett stort lager utan kunskap om vad marknaden efterfrågar. Det som från början var en ekonomisk fråga blev helt genuin när miljöbiten föll på plats och under en promenad i skogen fick jag iden att jag skulle bli klänningsmäklare. Jag började med att kontakta vänner som gift sig och som hade en klänning som hängde i garderoben. Nu har jag över två hundra klänningar i butiken, berättar Nina.

Klänningarna skickas från hela Sverige till Skellefteå och det är allt från originalklänningar från 50-talet till den senaste modellen dagen efter bröllopet. Ninas kunder är i alla åldrar och har olika intressen. Antingen ser de möjligheten att hitta en fin klänning till ett bra pris eller så är det ett medvetet miljöval att handla begagnat. Hon märker också att det finns en växande miljömedvetenhet hos konsumenten som ökar för varje år.

– Ofta är bruden på jakt efter en unik klänning som inte finns i de vanliga bröllopsbutikerna, och det är inte ovanligt att de reser långt för att hitta sin drömklänning. Dessutom är det klart billigare att köpa begagnat än en ny märkesklänning men allt handlar om vad bruden vill ha och vad hon vill betala. Att ändra sin mormors brudklänning blir naturligtvis också billigare än att köpa en ny men det största värdet ligger då i att klänningen går i arv och det går inte köpa för pengar, avslutar hon.

Helt klart är det så att miljömedvetenhet och hållbarhetstänk nuförtiden har blivit en naturlig del vid planeringen av den stora dagen. Nedan kan du hitta några användbara råd på vägen till ett hållbart bröllop:

  • Välj en blomsterbutik med inriktning på miljövänligt odlade och rättvisemärkta blommor. Eller varför inte plocka vilda blommor eller använda blommor från din egen trädgård?
  • Uppmuntra era gäster till medvetna val. Det kan handla om samåkning, hållbara presenter eller kläder de kan använda igen.
  • Varför inte låna istället för att köpa nytt? Spara både pengar och miljön när det gäller porslin, bestick, linne, smycken etc.
  • Återanvänd. Köp second hand, sy om eller använd sådant ni redan har. Om ni väljer att köpa nytt köp så köp hållbart och sådant ni kan använda även i framtiden.
  • Klimatkompensera bröllopsresan. Eller välj att ta tåget till Europa och ett ekologiskt resmål istället. Och skippa bilen till förmån för häst och vagn som transport från bröllopet till festen.
  • Välj råvaror till bröllopsmiddagen efter säsong för att kunna köpa närodlat och välja ekologiska svenska produkter. Och släng inte överbliven mat utan dela med dig till släkt och vänner eller skänk den till bättre behövande.
 

Tips

Laga hål i stickat!

Du behöver: Tråd Brodyrram Nål Krita Ett trasigt plagg Lycka till!...

Läs mer

Hur undviker vi konsumtionshetsen?

Genom att skippa påhittade dagar som Black Friday gör du inte bara miljön en tjänst, du slipper även lägga pengar på grejer du egentl...

Läs mer

Så gör du din konsumtion av elektronik mer hållbar!

Den 14 oktober varje år infaller den internationella e-avfallsdagen. En dag för att uppmärksamma det avfall som uppkommer av den elek...

Läs mer

Inspiration

Den perfekta presenten!

Att ge bort en gåva och skämma bort sin familj och vänner är alltid trevligt, men ingen av oss vill ju egentligen ge bort onödiga pry...

Läs mer

Vad väger dina klappar – egentligen?

Förra årets julhandel slog ytterligare nya rekord. Att julen är konsumtionens stora högtid är ingen nyhet. Men visste du att för varj...

Läs mer

Släng inte dina textilier!

Varför? Först och främst slänger vi alldeles för mycket textilier som fortfarande är i gott skick. Enligt Naturvårdsverket slänger va...

Läs mer