Hela Sverige rensar!

Kategori:Inspiration

Nu går startskottet för svenskarnas iver över att få börja vårrensa i garderober och förråd efter vintern. Ut åker sakerna vi inte längre behöver, eller som kanske blivit för små. Men när vi rensar våra förråd och garderober så slänger vi tyvärr otroligt mycket prylar och kläder helt i onödan. Saker som skulle kunna komma till glädje för någon annan. Saker som lätt skulle kunna få ett andra liv.

Så innan du bestämmer dig för att slänga, fundera en extra gång. Kan den här prylen, eller plagget, få ett andra liv?

Kommer du fram till att dina saker kan få leva vidare finns det ett par bra alternativ:

  1. Skänk till en loppis.

Många idrottsföreningar och välgörenhetsorganisationer arrangerar loppisar under sommaren och behöver prylar till sin försäljning. Kolla om det finns någon förening i din närhet som arrangerar loppis, de kan ibland också erbjuda sig att hämta dina saker.

Kan dock vara bra att känna till att idrottsföreningar oftast inte vill ha några större möbler, eller saker som inte fungerar. Så var schysst. Kolla vad som gäller, och skänk bara saker som går att sälja.

  1. Sälj dina prylar!

Sätter du ett rimligt pris på dina saker kommer de snabbt att bli sålda om du annonserar på exempelvis Blocket eller Tradera. Är det gamla IKEA möbler du vill bli av med? Då kan du annonsera gratis på Blocket om du är med i IKEA Family.

Eller finns det kanske någon lokal köp och säljgrupp på Facebook där du bor? Isåfall är det gratis att annonsera, och köparna bor ofta i din närhet.

Är det kläder du vill sälja kan du alltid lämna in dem till en Secondhand butik. Då säljer de dina plagg mot en avgift. Tänk på att avgiften varierar mellan olika butiker, så kolla alltid vad som gäller innan du lämnar in dina plagg. Fördelen är att de tar hand om hela försäljningen vilket kan vara väldigt bekvämt.

Att sälja det man inte behöver i stället för att slänga är mycket bättre för både plånbok och miljön. Så i stället för att bara slänga prylarna kan du tjäna några kronor och spara på jordens resurser. Det är en win win situation för oss alla.

  1. Lämna sakerna till återanvändning eller återvinning.

I alla kommuner finns det en återvinningscentral, dit kan privatpersoner åka för att lämna in sitt avfall. På återvinningscentralen ska allt material sorteras noggrant för att återvinningen ska kunna ske på ett så bra sätt som möjligt för miljön.

Vad många inte känner till är att på de flesta återvinningscentralerna också erbjuder återbruk eller bodar och insamlingsskåp där man kan lämna in hela och bra prylar så att de kan få ett andra liv. Insamlingen sker ofta i samarbete med exempelvis Myrorna, Erikshjälpen och lokala hjälporganisationer. Myrorna har också egna behållare utplacerade på återvinningsstationer, där man lämnar förpackningar och tidningar. Sådana behållare finns över hela landet.

Så nästa gång du bestämt dig för att åka till återvinningscentralen, skänk dina hela prylar till någon av organisationerna som gör gott för både miljön och samhället.

Lycka till med vårrensningen önskar Avfall Sverige.

 

Tips

Hur undviker vi konsumtionshetsen?

Genom att skippa påhittade dagar som Black Friday gör du inte bara miljön en tjänst, du slipper även lägga pengar på grejer du egentl...

Läs mer

Så gör du din konsumtion av elektronik mer hållbar!

Den 14 oktober 2019 infaller den internationella e-avfallsdagen. En dag för att uppmärksamma det avfall som uppkommer av den elektron...

Läs mer

Smycka väggarna med hjälp av återbruk

Cliphängare istället för ramar Har du fotokonst hemma, som väntar på inramning? Använd en cliphängare istället för ram! Du behöver b...

Läs mer

Inspiration

Släng inte dina textilier!

Varför? Först och främst slänger vi alldeles för mycket textilier som fortfarande är i gott skick. Enligt Naturvårdsverket slänger va...

Läs mer

Spara pengar – ta hand om svinnet!

Visste du att varje hushåll beräknas kunna spara minst 3 000 – 6 000 kr per år genom att minska sitt svinn? Det är vad Livsmedelsverk...

Läs mer

Återvinningens dag

1 Lappa och laga kreativt! Oftast finns det alltid en lösning på ett par trasiga jeans, en envis fläck eller en sprucken söm. Det...

Läs mer