Hela Sverige rensar!

27:e mars, 2018

Kategori:Inspiration

Nu går startskottet för svenskarnas iver över att få börja vårrensa i garderober och förråd efter vintern. Ut åker sakerna vi inte längre behöver, eller som kanske blivit för små. Men när vi rensar våra förråd och garderober så slänger vi tyvärr otroligt mycket prylar och kläder helt i onödan. Saker som skulle kunna komma till glädje för någon annan. Saker som lätt skulle kunna få ett andra liv.

Så innan du bestämmer dig för att slänga, fundera en extra gång. Kan den här prylen, eller plagget, få ett andra liv?

Kommer du fram till att dina saker kan få leva vidare finns det ett par bra alternativ:

  1. Skänk till en loppis.

Många idrottsföreningar och välgörenhetsorganisationer arrangerar loppisar under sommaren och behöver prylar till sin försäljning. Kolla om det finns någon förening i din närhet som arrangerar loppis, de kan ibland också erbjuda sig att hämta dina saker.

Kan dock vara bra att känna till att idrottsföreningar oftast inte vill ha några större möbler, eller saker som inte fungerar. Så var schysst. Kolla vad som gäller, och skänk bara saker som går att sälja.

  1. Sälj dina prylar!

Sätter du ett rimligt pris på dina saker kommer de snabbt att bli sålda om du annonserar på exempelvis Blocket eller Tradera. Är det gamla IKEA möbler du vill bli av med? Då kan du annonsera gratis på Blocket om du är med i IKEA Family.

Eller finns det kanske någon lokal köp och säljgrupp på Facebook där du bor? Isåfall är det gratis att annonsera, och köparna bor ofta i din närhet.

Är det kläder du vill sälja kan du alltid lämna in dem till en Secondhand butik. Då säljer de dina plagg mot en avgift. Tänk på att avgiften varierar mellan olika butiker, så kolla alltid vad som gäller innan du lämnar in dina plagg. Fördelen är att de tar hand om hela försäljningen vilket kan vara väldigt bekvämt.

Att sälja det man inte behöver i stället för att slänga är mycket bättre för både plånbok och miljön. Så i stället för att bara slänga prylarna kan du tjäna några kronor och spara på jordens resurser. Det är en win win situation för oss alla.

  1. Lämna sakerna till återanvändning eller återvinning.

I alla kommuner finns det en återvinningscentral, dit kan privatpersoner åka för att lämna in sitt avfall. På återvinningscentralen ska allt material sorteras noggrant för att återvinningen ska kunna ske på ett så bra sätt som möjligt för miljön.

Vad många inte känner till är att på de flesta återvinningscentralerna också erbjuder återbruk eller bodar och insamlingsskåp där man kan lämna in hela och bra prylar så att de kan få ett andra liv. Insamlingen sker ofta i samarbete med exempelvis Myrorna, Erikshjälpen och lokala hjälporganisationer. Myrorna har också egna behållare utplacerade på återvinningsstationer, där man lämnar förpackningar och tidningar. Sådana behållare finns över hela landet.

Så nästa gång du bestämt dig för att åka till återvinningscentralen, skänk dina hela prylar till någon av organisationerna som gör gott för både miljön och samhället.

Lycka till med vårrensningen önskar Avfall Sverige.

 

Tips

Så blir du proffs på loppisar i sommar!

Tips för shopparen: Tänk på att vara ute i god tid. Häng på låset! De bästa sakerna går åt snabbt. Var trevlig mot säljaren o...

Läs mer

En städad picknick!

Första steget handlar om att skippa engångsartiklar. Använd istället tallrikar, muggar och bestick som du kan diska och återanvända. ...

Läs mer

Ge din mat ett längre liv!

Vi kan bli bättre på att förvara maten på rätt sätt, men även på att använda överbliven mat på ett kreativt sätt och förhindra att de...

Läs mer

Inspiration

Så skippar du take away-förpackningarna!

Att köpa med sig mat förenklar semesterlivet. Med några enkla förberedelser kan du göra klimatet en tjänst! När ger dig ut på stan fö...

Läs mer

Rusta cykeln inför semestern!

Det viktigaste du kan börja med är att kontrollera att bromsarna fungerar som de ska. Om dina bromsar tar dåligt är det bäst att låta...

Läs mer

Trädgårdsfix med hjälp av återbruk

Saknar du krukor till dina blommor? En gammal konservburk kan bli en kruka, som du dessutom enkelt kan piffa till i en härlig färg. G...

Läs mer