Ge elektroniken ett längre liv!
Kategori:Tips
Få branscher är så nyhetsdrivande som elektronikbranschen. Produkternas livslängd är många gånger korta, och många konsumenter vill ha den absolut senaste prylen. Vad många inte tänker på är att elektronikbranschen förbrukar ofantliga mängder med naturresurser vid tillverkningen. Så kan vi förlänga elektronikens livstid är vi alla vinnare!
Mobiltelefontillverkarna är nog de i branschen som är snabbast när det kommer till att utveckla nya modeller. De flesta av tillverkarna kommer med nya modeller minst en gång om året, och bland konsumenterna är intresset stort för det senaste. Många står i kö för att köpa direkt vid lanseringen, även om det inte är något fel på deras nuvarande mobil. Ett beteende alla vet inte är hållbart i längden. En mobiltelefon genererar 86 kilo avfall under sin tillverkning (läs mer om osynligt avfall). Därför är det glädjande att allt fler tillverkare insett att det är bättre för miljön om konsumenterna kan använda sina mobiler längre. Att man faktiskt inte behöver byta ut sin mobil varje år. Ett sätt från tillverkarnas sida är att anpassa nya operativsystem så att de även fungerar och ökar prestandan på 5-6 år gamla telefoner.
Det absolut bästa vi kan göra för miljön är att reparera våra prylar om de går sönder. Att byta batteri, eller en spräckt skärm på mobilen, leder till mycket lägre miljöpåverkan än att köpa en nytillverkad produkt. Under de senaste åren har det blivit mycket lättare, och framförallt mer lättillgängligt att reparera sina prylar. Förutom att alla elektroniktillverkare har egna serviceverkstäder hittar man fristående reparatörer i nästan alla städer, som snabbt och enkelt kan hjälpa dig att reparera din elektronik om olyckan varit framme.
Men ibland måste vi trots allt byta ut våra prylar och är du inte i behov av den absolut senaste tekniken är det mycket smartare att köpa begagnad elektronik istället för ny.
Det är garanterat en bättre affär för både plånboken och miljön. Som alltid gäller det dock att vara lite observant när man handlar begagnat, men följer du råden nedan så ökar chansen för att du ska göra en bra begagnataffär.
Mobiltelefoner:
Innan du köper en begagnad mobil. Kolla alltid att säljaren har ett inköpskvitto på den och be gärna om att få en kopia på kvittot. Då blir det så mycket enklare om något händer och du behöver lämna in den för en ev reparation.
- När du hittat den perfekta telefonen för dig, kolla alltid att säljaren har loggat ut från sitt Google- eller Applekonto på telefonen. Är telefonen inte utloggad ur systemen kommer du inte kunna använda den då det krävs lösenord för att häva ett inloggat läge.
- På många telefoner kan man kontrollera batteriets status i menyn. Om batteriet har en kapacitet på under 80 procent bör du ta en funderare om priset är rätt, eftersom det troligen kommer bli aktuellt med ett batteribyte inom kort. Att byta batteriet i en mobil går på allt från ca 300-1 000:- beroende på märke och verkstad.
- Är telefonen låst till en specifik operatör? Sedan 2014 får inte mobiloperatörerna låsa telefonen mot ett specifikt nätverk, utan alla telefoner som säljs skall gå att använda i alla mobilnät. Men det kan vara värt att kolla detta, så du inte står där med en telefon som inte fungerar i ditt mobilnät. Enklast att kolla detta är att stoppa i ditt simkort och se så det funkar i mobilen du funderar att köpa. Skulle den vara operatörslåst går det att låsa upp den hos operatören mot en mindre kostnad.
HiFi:
Att köpa begagnade HiFi-prylar istället för nya är smart. Priset på begagnade ljudanläggningar och högtalare är ofta riktigt lågt på begagnatmarknaden jämfört mot nytillverkat. Dessutom är slitaget ofta lågt på bra HiFi, då det är få mekaniska delar. Och på skivspelare, som är hett eftertraktat, är det oftast bara drivremmen som behöver bytas då gummit blivit torrt. Så är du lite påläst kan du göra fantastiska fynd och kan njuta av riktigt bra ljud under lång tid framåt.
Ett tips när det gäller begagnad HiFi är att leta efter etablerade märken. Då vet du att det finns tillgång till serviceverkstäder som kan hjälpa dig om du skulle behöva reparera eller serva dina prylar i framtiden.
Datorer:
Visste du att det idag finns speciella butiker som enbart säljer begagnade datorer. Datorer som kommer från företag och leasingbolag som nyligen bytt ut sin IT-utrustning till nya och uppdaterade modeller.
Företag byter ofta ut sina datorer. Inte för att det är fel på utrustningen, utan för att många företag har som policy att alla datorer ska bytas ut löpande. En del företag byter ut sina datorer så ofta som vartannat år.
Att köpa en begagnad dator på detta sättet är riktigt smart. Dels för att alla datorer är professionellt testade och genomgångna, så alla komponenter garanterat fungerar. Man vet att det inte är stöldgods och dessutom ingår ofta en kortare garanti så kunden ska känna sig trygg.
Få saker är så bra för miljön och plånboken som att laga sin elektronik eller köpa begagnat. Ju mer elektronik vi kan ge ett längre liv och återbruka, desto bättre för miljön.
Hälsningar från Avfall Sverige