Inred ditt studentrum på ett hållbart sätt – både trendigt och klimatsmart!
Kategori:Inspiration
När du som student för första gången äntrar din nya lya så är det inte helt ovanligt att det är vita kala väggar och ett pyttelitet pentry som möter dig. Och ganska snart kommer du nog dessutom konstatera att ett boende på liten yta kräver såväl bra förvaringslösningar och kombinationsmöbler som små flyttbara möbler. En bäddsoffa kan t.ex. fungera som både säng och soffa, köksbordet även som skrivbord och så vidare. Det är viktigt att det är funktionellt och att det inte blir för lite yta kvar att röra sig på. Det är sedan de små detaljerna som gör stilen fulländad och som sätter din egen personliga prägel på det hela.
Kanske är Ikea det första man tänker på som nybliven student. Men det finns gott om alternativ för den som vill inreda studentlyan både billigt och snyggt. Ett sätt att spara mycket pengar som student är att handla second hand. Det kan handla om allt från möbler och porslin till cyklar, tavlor och kläder. Genom att välja att återbruka och/eller designa om begagnade möbler så slår du dessutom ett slag för miljön och bidrar till en mer hållbar livsstil. Faktum är att Sverige, efter Österrike, är det land som köper flest möbler per person i hela Europa. Men tyvärr har vi en tendens att slänga de gamla istället för att skänka bort dem eller sälja dem vidare.
På nätet kan du hitta en mängd olika sajter där folk säljer begagnade möbler och prylar. De mest kända är troligen Blocket och Tradera. Men ofta kan du även fynda på din lokala loppmarknad eller via lapparna på annonstavlan på din lokala mataffär. När folk flyttar vill de ofta bli av med sina möbler snabbt och då kan du göra klipp; du kan hitta bord, sängar, bäddsoffor och bokhyllor i bra skick till en bråkdel av nypriset. När det gäller cyklar så finns det ofta en eller flera lokala cykelreparatörer som tar hand om cyklar från försäkringsbolag eller polis, servar dem och säljer vidare dem till behövande studenter för under tusenlappen.
Två veteraner inom second hand är Myrorna och Erikshjälpen Second Hand som i många år genom återanvändning och arbetsträning aktivt verkat för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle, och där överskottet används till bistånd och socialt arbete.
-På de studentorter där vi har second hand-butiker ser vi att många studenter kommer och handlar. Dels för att det är billigare att handla second hand än att köpa nytt och dels för att många av dagens studenter är miljömedvetna och engagerar sig för jordens framtid. Sen är det nog också många som har upptäckt att äldre möbler är lättare att själv göra om efter sin egen smak. Till exempel är det enklare att måla om ett köksbord i massivt trä jämfört med ett nyare med fanéryta. I Lund har vi en speciell ”studentbutik”, en second hand-butik som ligger nära campus och på flera orter har vi samarbete med studenter, exempelvis textildesignelever som gör utställningar med omgjorda kläder från second hand-butiken, berättar Sofia Denzler, kommunikatör på Erikshjälpen.
Båda organisationerna försöker också engagera människor till att bli mer miljömedvetna genom olika former av kampanjer och genom att inspirera med hjälp av skyltning och inredningsförslag i sina butiker.
– Vi på Myrorna vill inspirera till en smartare konsumtion som får både kunden och miljön att må bra. Varje dag jobbar vi för att fler plagg, möbler och prylar ska hamna hos någon annan istället för att hänga oanvända i garderoben eller stå undangömda i något förråd. Vår butikspersonal är kunnig och kan hjälpa dig om du behöver tips på hur du enkelt kan inreda ditt studentrum. Alla våra kampanjer för både butik och sociala media ska inspirera. Just nu genomför vi t.ex. kampanjen ”Inred med stil, din egen stil” och för att få inspiration kan man också kolla in vår kampanjsajt www.aktiveradingarderob.se, säger Lotta Kökeritz, varumärkes- och kommunikationschef på Myrorna.