Så förnyar du din garderob på ett miljövänligt sätt!

30:e May 2017

Kategori:Okategoriserade

För varje år som går så fortsätter vi i den rika delen av världen att shoppa allt mer, trots överfulla garderober och skohyllor. Att vår konsumtion drabbar miljö och människor hårt i andra länder är något som många kanske inte riktigt orkat reflekterat över. Samtidigt så börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden. Second hand och vintage är såväl miljösmart som kul och trendigt. 

Avfall Sverige och kommunerna samarbetar med Naturskyddsföreningen i den årligt återkommande Klädbytardagen, som är ett bra sätt att förnya garderoben samtidigt som du kan byta bort plaggen du inte längre använder. Det är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar tillsammans till en bättre miljö.

Sveriges största klädbytardag, som i år arrangeras den 1 april, visar hur en enkel handling på individnivå kan bidra till konkreta miljöförbättringar. Klädindustrin påverkar miljön genom att förbruka mängder av råvaror och kemikalier. Arbetet sker ofta i dåliga arbetsmiljöer.

Undersökningar visar att vi genom att öka livslängden på ett plagg från 2,2 år till 3,1 år kan minska klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent. Om varje svensk skulle välja bort nya kläder för 500 kronor per år och i stället köpa motsvarande plagg second hand så skulle vi slippa 360 000 ton koldioxidutsläpp om året. Det motsvarar 125 000 svenska bilisters årliga resande.

En växande trend idag är att även klädkedjor, bland annat H&M, Levi´s och Puma, samlar in gamla kläder och tyger genom företaget I:Co. Som tack får kunden ett pantkvitto eller en rabattkupong som kan användas i butiken. När våren kommer och solen och värmen äntligen börjar leta sig hit till våra breddgrader så kommer också längtan efter lite nya vår- och sommarkläder. Vad är väl ett bättre sätt att förnya garderoben än med moderiktig, hederlig byteshandel?

Så här går det till på ett klädbyte:

  • Du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg (antalet plagg kan variera lokalt).
  • För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.
  • Det är helt gratis.
  • På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen. Exakt vad som gäller kommer att stå i den lokala informationen.
  • Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

Här anordnas Klädbytardagen 2017.