Spara pengar genom minskat matsvinn

Kategori:Inspiration

Det höga tempot i samhället tillsammans med våra förväntningar på allt högre materiell standard gör att vi idag ofta lider av brist på tid för att engagera oss i inköp och matlagning. Matsvinnet ökar genom att planeringen av inköp blir eftersatt, överinköp leder till att livsmedel hinner bli för gamla, bäst före dag feltolkas, alla delar av råvarorna eller resterna tas inte tillvara och förpackningarna töms inte ordentligt.

För att minska mängderna mat som slängs i onödan, behöver medvetenheten om matsvinnets betydelse för miljön öka. Ungefär 28 kilo fullt ätbar mat per person slängs och 26 kilo ätbar mat och dryck hälls ut i slasken varje år. Och ett normalhushåll beräknas kunna spara minst 3000-6000 kronor per år på att minska sitt svinn.

Men även butiker och grossister bidrar till matsvinnet. Det kan vara felbedömningar vid beställning, kunders oregelbundna köpmönster, konkurrenters eller egna kampanjer, eller ofördelaktig produktplacering i butikshyllan. Det kan också bero på att butiken prioriterar ett brett sortiment för att kunna rikta sig till den kundkrets som förväntar sig detta.

Några som förstått vikten av att ta tillvara på butikernas och grossisternas överflödiga och utgångna produkter är välgörenhetsprojektet Matakuten och onlinebutiken Matsmart.

– Det slängs ofattbara mängder fullt ätbar mat från affärerna varje dag. Vi tar hand om allt vi klarar av och delar ut till behövande. Varje dag kommer det cirka 40-60 behövande personer till vår lokal i Gävle, och totalt når vi cirka 1000 personer i veckan. Affärsinnehavarna jag har kontakt med är jätteglada för att de slipper slänga det de inte kan sälja, mottagarna är glada och miljön också eftersom vi tar tillvara så mycket, förklarar Matakutens grundare Lasse Wennman.

Nätbutiken Matsmart föddes för två år sen ur idén om att minska matsvinnet och erbjuda billigare varor. Lagret som ligger i Katrineholm består i dag av överskottsvaror som är överproduktion, säsongsvaror, utgående eller felmärkta. Det kan vara pasta, ris, konserver, oljor, mineralvatten, snacks och kaffe.

– Vi började googla och insåg att matsvinnet är gigantiskt. Jag tror att vägen till ett minskat svinn går genom att förändra människors inställning och beteende. Många är inte ens medvetna om hur deras val bidrar till svinnet. Bäst före-datumet på varorna är ju bara en rekommendation. Tillverkaren garanterar att varan har samma struktur, tuggmotstånd, hållbarhet och kolsyrahalt som vid tillverkningstillfället. Att först handla hos oss gör att många bara behöver kompletteringshandla i sin vanliga livsmedelsbutik, säger Karl Andersson, vd på Matsmart (bilden).

Och saken är att svinnet kostar mer än pengar, det kostar också för miljön. Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar även till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Matproduktionen står för 25 % av klimatbelastningen, så genom att minska svinnet kan vi därför göra en stor insats för miljön.

Några enkla tips:

 

Tips

Så funkar loppisar!

Så hur förbereder du dig bäst inför en loppisrunda? Först och främst bör du vara mätt och utvilad, för precis som i mataffären tas de...

Läs mer

Laga hål i stickat!

Du behöver: Tråd Brodyrram Nål Krita Ett trasigt plagg Lycka till!...

Läs mer

Hur undviker vi konsumtionshetsen?

Genom att skippa påhittade dagar som Black Friday gör du inte bara miljön en tjänst, du slipper även lägga pengar på grejer du egentl...

Läs mer

Inspiration

Den perfekta presenten!

Att ge bort en gåva och skämma bort sin familj och vänner är alltid trevligt, men ingen av oss vill ju egentligen ge bort onödiga pry...

Läs mer

Vad väger dina klappar – egentligen?

Förra årets julhandel slog ytterligare nya rekord. Att julen är konsumtionens stora högtid är ingen nyhet. Men visste du att för varj...

Läs mer

Släng inte dina textilier!

Varför? Först och främst slänger vi alldeles för mycket textilier som fortfarande är i gott skick. Enligt Naturvårdsverket slänger va...

Läs mer