Spara pengar genom minskat matsvinn

10:e maj, 2016

Kategori:Inspiration

Det höga tempot i samhället tillsammans med våra förväntningar på allt högre materiell standard gör att vi idag ofta lider av brist på tid för att engagera oss i inköp och matlagning. Matsvinnet ökar genom att planeringen av inköp blir eftersatt, överinköp leder till att livsmedel hinner bli för gamla, bäst före dag feltolkas, alla delar av råvarorna eller resterna tas inte tillvara och förpackningarna töms inte ordentligt.

För att minska mängderna mat som slängs i onödan, behöver medvetenheten om matsvinnets betydelse för miljön öka. Ungefär 28 kilo fullt ätbar mat per person slängs och 26 kilo ätbar mat och dryck hälls ut i slasken varje år. Och ett normalhushåll beräknas kunna spara minst 3000-6000 kronor per år på att minska sitt svinn.

Men även butiker och grossister bidrar till matsvinnet. Det kan vara felbedömningar vid beställning, kunders oregelbundna köpmönster, konkurrenters eller egna kampanjer, eller ofördelaktig produktplacering i butikshyllan. Det kan också bero på att butiken prioriterar ett brett sortiment för att kunna rikta sig till den kundkrets som förväntar sig detta.

Några som förstått vikten av att ta tillvara på butikernas och grossisternas överflödiga och utgångna produkter är välgörenhetsprojektet Matakuten och onlinebutiken Matsmart.

– Det slängs ofattbara mängder fullt ätbar mat från affärerna varje dag. Vi tar hand om allt vi klarar av och delar ut till behövande. Varje dag kommer det cirka 40-60 behövande personer till vår lokal i Gävle, och totalt når vi cirka 1000 personer i veckan. Affärsinnehavarna jag har kontakt med är jätteglada för att de slipper slänga det de inte kan sälja, mottagarna är glada och miljön också eftersom vi tar tillvara så mycket, förklarar Matakutens grundare Lasse Wennman.

Nätbutiken Matsmart föddes för två år sen ur idén om att minska matsvinnet och erbjuda billigare varor. Lagret som ligger i Katrineholm består i dag av överskottsvaror som är överproduktion, säsongsvaror, utgående eller felmärkta. Det kan vara pasta, ris, konserver, oljor, mineralvatten, snacks och kaffe.

– Vi började googla och insåg att matsvinnet är gigantiskt. Jag tror att vägen till ett minskat svinn går genom att förändra människors inställning och beteende. Många är inte ens medvetna om hur deras val bidrar till svinnet. Bäst före-datumet på varorna är ju bara en rekommendation. Tillverkaren garanterar att varan har samma struktur, tuggmotstånd, hållbarhet och kolsyrahalt som vid tillverkningstillfället. Att först handla hos oss gör att många bara behöver kompletteringshandla i sin vanliga livsmedelsbutik, säger Karl Andersson, vd på Matsmart (bilden).

Och saken är att svinnet kostar mer än pengar, det kostar också för miljön. Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar även till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Matproduktionen står för 25 % av klimatbelastningen, så genom att minska svinnet kan vi därför göra en stor insats för miljön.

Några enkla tips:

 

Tips

Smycka väggarna med hjälp av återbruk

Cliphängare istället för ramar Har du fotokonst hemma, som väntar på inramning? Använd en cliphängare istället för ram! Du behöver b...

Läs mer

Gamla klassiker som aldrig tappar värde

Dansk design är något vi aldrig tröttnar på! Det finns massor av begagnade möbler i gott skick där ute som kan ge ditt hem ett ri...

Läs mer

Så blir du proffs på loppisar i sommar!

Tips för shopparen: Tänk på att vara ute i god tid. Häng på låset! De bästa sakerna går åt snabbt. Var trevlig mot säljaren o...

Läs mer

Inspiration

Så skippar du take away-förpackningarna!

Att köpa med sig mat förenklar semesterlivet. Med några enkla förberedelser kan du göra klimatet en tjänst! När ger dig ut på stan fö...

Läs mer

Rusta cykeln inför semestern!

Det viktigaste du kan börja med är att kontrollera att bromsarna fungerar som de ska. Om dina bromsar tar dåligt är det bäst att låta...

Läs mer

Trädgårdsfix med hjälp av återbruk

Saknar du krukor till dina blommor? En gammal konservburk kan bli en kruka, som du dessutom enkelt kan piffa till i en härlig färg. G...

Läs mer