Så kan din cykel bli en del av den cirkulära ekonomin

21:e november, 2016

Kategori:Inspiration

Att cykla har sina fördelar; det är bra den egna hälsan, den gemensamma stadsmiljön och det globala klimatet. Får du vanan att cykla redan som barn har du fått med dig något gott för livet.

Men den dagen kommer då det är dags att köpa en ny cykel. Så vad händer med den gamla då? Många kör den till tippen, andra låter den samla damm i något förråd. Detta har den ideella föreningen Cykelköket, som tillhandahåller lokal och verktyg för egenreparationer av cyklar, och återbruksföretaget Easy ReCycling, som rustar upp och säljer begagnade cyklar, tagit fast på. Deras idéer och insatser besparar miljön onödiga och energikrävande återvinningsprocesser.

Cykelköket i Malmö är en öppen verkstad där du kan reparera din egen cykel. Du behöver inga förkunskaper. I verkstan finns allt från stammisar och aktiva medlemmar som vet hur du servar och lagar en cykel, till nybörjare som söker hjälp och tips. Det finns cykelkök med liknande verksamhet även i Göteborg och Stockholm.

– Det tar plats att meka hemma med sin cykel, menar Jesper Berséus på Cykelköket. Dessutom är många cykelverktyg extremt specifika och används kanske bara en gång. Det slängs oerhört många cyklar som är i toppskick eller åtminstone har kvar delar som kan återanvändas många år till. Ett ställe där man delar både utrymme och verktyg kan ge många cyklar ett längre liv. Med en bra lokal, verktyg och reservdelar känns det naturligt att hålla öppet för allmänheten fler timmar på dygnet.

Vilka kommer till Cykelköket?
– En skön blandning av folk. Allt från grannfamiljen till utbytesstudenten eller någon som släpat sin trasiga cykel från Malmös ytterområden. En vanlig söndag pratas här säkert sex olika språk. Vi jobbar även aktivt med att få fler tjejer och kvinnor till verkstan. Ett bra kursutbud har visat sig vara ett strålande sätt få hit dem. Dessutom har vi en mobil verkstad som söker upp cyklister. Vi åker på sommarturné i olika områden i Malmö och vi monterar upp mini-cykelkök i samarbete med MKB. Workshops och medverkan på olika events sprider också kunskap om Cykelköket, berättar Jesper.

Vad är det absolut roligaste med att jobba med Cykelköket?
– Att se alla trevliga cykelmänniskor lära sig något nytt. Det är en skön känsla när vi hjälper dem att laga punkteringen som fått cykeln att stå alldeles för länge. De märkar att de kan och kommer tillbaka för att laga andra delar på cykeln, avslutar Jesper.

I Stockholm har ett företag specialiserat sig på återbruk av cyklar. Att slänga en fullt fungerande cykel, eller en som enkelt kan repareras, är dyrt och belastar miljön. Easy ReCycling har sedan 2010 räddat tusentals övergivna cyklar från skroten.

Hur väcktes idén till Easy ReCycling?
– Det var en slump faktiskt. När jag var yngre berättade en kompis att vår bostadsrättsförening skulle slänga en massa cyklar som stod och dammade i cykelrummen. Han hade fått en. Många var i superfint skick så jag frågade om inte jag också kunde få en att cykla till skolan med. Ett par år senare bodde jag i Brasilien men var ofta var hemma över sommarhalvåret och då grep den där idén med övergivna cyklar tag i mig igen. Eftersom jag alltid kom hem till Sverige för sent för att söka sommarjobb löste jag det på egen hand. Jag rustade upp övergivna cyklar och sålde dem begagnade, berättar grundaren Bill Thernström.

Finns Easy ReCycling i fler städer och hur ser planerna för framtiden ut?
– Än så länge finns vi bara i Stockholm. Däremot finns det väldigt många liknande företag i andra städer. Framtiden ser ljus ut för återbruk och cirkulär ekonomi som det även kallas. Att tänka och handla så är vanligare idag. Många inser att naturresurserna är begränsade och bör nyttjas klokt och sparsamt. Att återanvända är enkelt, billigt och påverkar inte miljön mer än uttaget som redan gjorts. Lagar vi en cykel från 1960 vet vi att påverkan den gjorde på miljön då inte behöver göras igen för att uppfylla syftet med cykeln, fortsätter Bill.

Easy ReCyclings vision är att vara en del av ett långsiktigt hållbarhetsarbete i Stockholm, Sverige och världen. För Bill Thernström är det otroligt viktigt för vår och framtida generationer att bedriva hållbar handel.

– För mig själv handlar det om att jobba med något jag verkligen bryr mig om, cyklar och naturen. Cykeldelen får jag konkret som cykelhandlare och reparatör; det är roligt att mitt arbete uppskattas av kunder och är bra för miljön. Varje cykel vi säljer är en nytillverkad mindre, avslutar Bill.

 

Tips

Smycka väggarna med hjälp av återbruk

Cliphängare istället för ramar Har du fotokonst hemma, som väntar på inramning? Använd en cliphängare istället för ram! Du behöver b...

Läs mer

Gamla klassiker som aldrig tappar värde

Dansk design är något vi aldrig tröttnar på! Det finns massor av begagnade möbler i gott skick där ute som kan ge ditt hem ett ri...

Läs mer

Så blir du proffs på loppisar i sommar!

Tips för shopparen: Tänk på att vara ute i god tid. Häng på låset! De bästa sakerna går åt snabbt. Var trevlig mot säljaren o...

Läs mer

Inspiration

Återvinningens dag

1 Lappa och laga kreativt! Oftast finns det alltid en lösning på ett par trasiga jeans, en envis fläck eller en sprucken söm. Det...

Läs mer

Så skippar du take away-förpackningarna!

Att köpa med sig mat förenklar semesterlivet. Med några enkla förberedelser kan du göra klimatet en tjänst! När ger dig ut på stan fö...

Läs mer

Rusta cykeln inför semestern!

Det viktigaste du kan börja med är att kontrollera att bromsarna fungerar som de ska. Om dina bromsar tar dåligt är det bäst att låta...

Läs mer