Billig studentlitteratur

15:e August 2018

Kategori:Inspiration

Vid studier på högskola och universitet går mycket av din tid åt till att läsa böcker, skriva uppsatser och presentera uppgifter. Kurslitteraturen förekommer ofta på både svenska och engelska. Ett problem är dock att den kostar ganska mycket, ofta flera tusenlappar per termin. Som student är det därför inte alltid så lätt att få pengarna att räcka till. Enligt Sveriges förenade studentkårers uppskattning gör en vanlig student av med ungefär 800 kr i månaden på litteratur och annat material som krävs för att kunna plugga.

Genom att köpa begagnade böcker eller låna din litteratur på biblioteket eller av studenter som läst kursen tidigare kan du spara såväl pengar som miljö.

Låna på biblioteket

Mycket av den kurslitteratur du behöver finns att låna på högskolan eller universitets bibliotek. Att låna böckerna här är naturligtvis gratis, men eftersom det finns många fler studenter än det finns kopior av böckerna behöver du vara ute i väldigt god tid för att få låna den bok du behöver. På många universitetsbibliotek finns böcker att låna per timme. Det kan vara en lösning om kronorna inte räcker till för att köpa alla böcker du behöver. Om boken finns på något annat bibliotek än ditt hemmabibliotek på din fakultet så kan du alltid vända dig till något av de andra biblioteken för att låna din bok.

Köp begagnat

Ett annat bra sätt att komma undan lite billigare är att köpa begagnade böcker. I de lite större städerna finns det ofta fysiska butiker där du kan köpa och sälja begagnad kurslitteratur. Men absolut vanligast är beställa online från någon av de sajter som specialiserat sig på andrahandsförsäljning av kursböcker. Ett bra riktpris är att en begagnad bok i mycket gott skick ska kosta cirka 60 procent av ursprungspriset, en sliten ska kosta mindre. Ett tips kan vara att kolla med studentkåren vilket som är det vanligaste sättet att köpa och sälja andrahandslitteratur på deras universitet eller högskola.

Tänk på detta:

  •  Undvik att köpa alla böcker första dagen eftersom en del av böckerna som står i litteraturlistan är avsedda som referenslitteratur och då räcker det med att låna dessa böcker på ett bibliotek.
  •  I vissa ämnen spelar det stor roll vilken upplaga av boken du använder. Därför är det en bra idé att fråga någon som är ansvarig för kursen innan du köper en gammal upplaga av en bok. Ibland funkar det lika bra med en äldre upplaga. Det kan vara ett bra sätt att spara lite pengar eftersom äldre upplagor oftast är billigare.
  •  Kontrollera att boken du ska köpa inte är fylld med anteckningar – på en del kurser får man använda kurslitteraturen på tentan, då kan du bli fälld för fusk om det finns anteckningar i boken.

Här kan du hitta begagnad kurslitteratur:

BegagnadeSkolböcker.se

Blocket.se

Bokus.com/begagnad-kurslitteratur

Bokbörsen.se

Campusbokhandeln.se

Kurslitteratur.se

Libris24.com

Mystudentstore.se

Studentapan.se

Sturestudent.se