Köp inte högtidskläder. Hyr!

14:e mars, 2018

Kategori:Inspiration

Nu börjar det bli hög tid att planera inför vårens, och sommarens större fester. Kanske har du redan fått en inbjudan till bästa vännens bröllop i sommar, eller till studentbalen i vår? Under ett par intensiva månader på våren, och sommaren, arrangeras det mängder av baler, studentfiranden, dopp, bröllop, smoking-middagar och coctailpartyn runt om i Sverige. Det är högsäsong för eleganta fester. Fester som skapar minnen för livet!

Att bjuda in till en större fest skapar förväntan och spänning. Både hos värdparet, och hos gästerna. Men Ibland uppstår en viss frustration, och förvirring, när det kommer till klädkoder. Vad gäller egentligen om det står mörk kostym, högtidsdräkt eller smoking i inbjudan? Vanliga frågor som ofta uppkommer är: Vad kan jag egentligen ha på mig? Är aftonklänning samma sak som festlig klänning? Kan jag använda brun kostym på bröllopet? Och är det ok att ha kort kjol på bröllop? Helt naturliga frågor, då vi inte använder högtidskläder så ofta. Men lugn, det finns hjälp.

Våra vanligaste klädkoder 

Högtidsdräkt:

Han: Frack med vit skjorta och vit väst samt fluga. Svarta skor. Alternativt militär högtidsdräkt eller folkdräkt.

Hon: Aftonklänning/ balklänning, dvs. en elegant och längre klänning som ofta är axelbandslös och har urringning. Alternativt folkdräkt.

Smoking:

Han: Svart, eller mörkblå, smoking tillsammans med vit smoking-skjorta, fluga och en maggördel i samma färg som flugan. Mörka lackskor.

Hon: Lång aftonklänning. Alternativt en längre kjol som går till knäna och som kombineras med en överdel som exempelvis jacka/kavaj.

Mörk kostym:

Han: Svart, mörkblå eller mörkgrå kostym tillsammans med en vit skjorta. Slips alternativt fluga. Svarta skor.

Hon: Knälång klänning, eller kjol som inte är axelbar. Alternativt en elegant byxdress.

Kavaj:

Kavaj är den minst strikta klädkoden. Lite beroende på vilken typ av fest du ska gå på kan det innebära lite friare klädsel. Men står det kostym i inbjudan är det egentligen hel kostym som gäller för honom. Dock behöver den inte vara mörk. Är det en lite friare tillställning kan man kombinera kavaj med ett par udda byxor. Både slips och fluga fungerar när kavaj påbjudes. Även för damerna är klädvalen lite friare vid klädkoden kavaj. En elegant knälång klänning fungerar alltid. Alternativt kjol, dräkt eller en byxdress.

Är du smart hyr du kläderna till festen

Är du ute i god tid kan du hyra högtidskläder istället för att köpa dem. Det är mycket bättre för både miljön och plånboken att hyra kläder som vi sällan använder. I alla större städer hittar du företag som hyr ut festkläder, både till killar och tjejer. Kontakta dem, och boka ett möte redan när du får inbjudan. Då hinner du i lugn och ro prova ut just det du behöver för att glänsa som en stjärna på festen!

Om du hyr högtidskläder kan det vara bra att känna till att du är ansvarig för att kläderna återlämnas i oskadat skick efter festen. Enklare fläckar som går bort i tvätten är ok. Men att lämna tillbaka smokingen med brännhål är inte populärt. Skulle det värsta hända täcker din hemförsäkringen nästan alltid skadan om du har ett s.k. drulletillägg, men då tillkommer en självrisk på runt 1.500 kr om olyckan skulle vara framme. En del uthyrare erbjuder egna försäkringar, så kolla alltid vad som gäller där du hyr.

Let´s party!