Ge dina skor ett långt liv

24:e June 2018

Kategori:Inspiration

Älska dina skor och de ska älska dig tillbaka. Som i alla relationer behöver man jobba på förhållandet om det ska vara. Yes, det gäller i högsta grad relationen du har med dina skor. Det här handlar om hur du ger dem ett långt liv.

Enkelt uttryckt: köp kvalitet och vårda dina skor så behöver du inte köpa nya eller ta dem till skomakaren så ofta. Kräver skorna ändå ett besök hos fackmannen till slut blir det lättare att rädda dem.

Hur förbereder man skor inför för vintern? Skomakare Thomas Petterson har 25 års erfarenhet av yrket. Med sin bror Mikael driver han Miljönärmärkta butiken och skoverkstaden Crocket & Jones i Helsingborg.

– Grundförutsättningen är att satsa på kvalitet från början. Det kan kosta någon tusenlapp extra, men då håller skorna flera säsonger. Sedan ska du ta hand om dem väl om de ska tåla tuff användning.

Vad kan man göra själv?

– Rengör skorna ofta. Bort med salt och gammal skokräm. Det finns särskilda rengöringsmedel för detta, budgetvarianten är en våt trasa. Låt sedan skon torka ordentligt. Nästa steg har två alternativ: 1) Gå all in och lägg på en så kallad renovator som rengör, skyddar och vårdar lädret. Skydda sedan med skokräm, men torka bort överflödig kräm innan du avslutar med en polish. Använd tagelborste för rätt finish. 2) En enklare variant är att gå direkt på skokrämen och sen putsa. Viktigast är sulkanten, där når fukten skorna först, förklarar Thomas.

80- och 90-talet präglades mycket av en ”slit och släng”. Massproducerade trendiga varumärken höll inte kvalitet och låga priser styrde konsumtionen. Intresset för randsydda skor har växt sedan dess och med det vård och skötsel.

– Många unga killar är oerhört pålästa tack vare internet. De vet vad de vill ha och kvalitet har blivit viktigt. En bra sko ska du kunna ha i 10-15 år, om du ger den lite kärlek och service mellan varven. Som yrkesman är det kul att intresset för hantverket uppskattas igen. Dessutom bidrar vi till en mer hållbar syn på konsumtionen, avslutar Thomas.

Så håller dina skor längre – 6 bra tips: