Ge din mat ett längre liv!

Kategori:Tips

Hur förebygger vi matsvinn? Idag kommer mer än en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp från livsmedel och att minska matsvinnet är en viktig del i en klimatsmart omställning.

Vi kan bli bättre på att förvara maten på rätt sätt, men även på att använda överbliven mat på ett kreativt sätt och förhindra att den blir avfall!

Vi har valt ut 5 vanliga livsmedel i svenska hushåll och ger här tips på hur man på bästa sätt förvarar produkterna – och även vad man kan göra om de börjar se lite tråkiga ut.

Mjukt bröd– Visst är det gott med färskt bröd! Men visste du att bröd är en av de varor vi slänger allra mest? Vårt tips är att förvara ditt bröd i frysen och endast tina det som ska ätas. Det kan rädda många skivor bröd från att torka och den nybakade känslan får du på köpet. Har brödet redan blivit torrt? Gör då krutonger, fattiga riddare eller eget ströbröd.

Bananer– Förvara dina bananer i rumstemperatur. I kylen blir de köldskadade och missfärgade. Dessutom blir frukten hård. Om du har bruna bananer hemma finns mycket gott som kan tillagas. Exempelvis bananbröd, pannkaka, eller bananglass. Och kom ihåg att ju mer mogen banan, desto godare blir det.

Tomater– Om du vill att tomaterna ska hålla länge ska du förvara dem svalt och mörkt, men inte i kylskåp. Då tappar de både smak, färg och näring. Börjar tomaterna att mjukna? Rör ihop en tomatsås, salsa, eller använd dem för att fylla ut grytan.

Lök– Det är en hållbar grönsak som tål att lagras länge och som förvaras bäst mörkt och svalt. Lök går även utmärkt att hacka och frysa in. Det sparar dessutom mycket tid i vardagsmatlagningen! Picklad rödlök eller rostad lök är också enkelt att göra och är gott till det mesta.

Morot– Det är en tacksam råvara som förvaras bäst svalt och som passar till det mesta. Släng ner i grytor, gör en soppa eller riv moroten i salladen. Är du mer sugen på något sött går det utmärkt att baka både morotskaka och morotsmuffins!

Läs några av våra andra artiklar om matsvinn här:

Minska matsvinnet med restfest!

Krafttag mot matsvinnet

Lita på dina sinnen och minska matsvinnet!

Kyla är matens bästa vän i sommar

/Avfall Sverige

 

 

Tips

Så funkar loppisar!

Så hur förbereder du dig bäst inför en loppisrunda? Först och främst bör du vara mätt och utvilad, för precis som i mataffären tas de...

Läs mer

Laga hål i stickat!

Du behöver: Tråd Brodyrram Nål Krita Ett trasigt plagg Lycka till!...

Läs mer

Hur undviker vi konsumtionshetsen?

Genom att skippa påhittade dagar som Black Friday gör du inte bara miljön en tjänst, du slipper även lägga pengar på grejer du egentl...

Läs mer

Inspiration

Den perfekta presenten!

Att ge bort en gåva och skämma bort sin familj och vänner är alltid trevligt, men ingen av oss vill ju egentligen ge bort onödiga pry...

Läs mer

Vad väger dina klappar – egentligen?

Förra årets julhandel slog ytterligare nya rekord. Att julen är konsumtionens stora högtid är ingen nyhet. Men visste du att för varj...

Läs mer

Släng inte dina textilier!

Varför? Först och främst slänger vi alldeles för mycket textilier som fortfarande är i gott skick. Enligt Naturvårdsverket slänger va...

Läs mer