En mobil ger 86 kg avfall

24:e June 2018

Kategori:Inspiration

För att producera en enda mobiltelefon genereras 86 kilo avfall, visar en Avfall Sverige-undersökning. Genom att använda den längre och sälja den vidare kan du göra både plånboken och miljön en stor tjänst.

Vid det här laget har vi vant oss vid att det varje år kommer nya mobiltelefonmodeller. Det har medfört att vi idag byter mobil mycket oftare än mobilens hållbarhet kräver.

Elektronikprodukter ger definitivt det största fotavtrycket när det kommer till avfall. Dessa produkter förbrukar både mycket material under tillverkningen som metaller, kemikalier, vatten men också bränsle och el jämfört med många andra produkter. Det krävs även långa transporter och mycket förpackningar. För att producera en enda mobiltelefon genereras i snitt 86 kilo avfall.

– Vi vill slå ett slag för att behålla telefonen längre, kanske uppgradera och laga den. När man sedan är färdig med den, ska man sälja den vidare. Både miljön och plånboken tjänar på att handla på second hand, oavsett vilka produkter det gäller, säger Anna-Carin Gripwall som är kommunikationschef på Avfall Sverige.

Mobiltelefoner har blivit något av en snabbrörlig konsumentvara och det finns många som byter mobil varje år. Varje gång nya mobiler lanseras är det många som passar på att sälja sin gamla telefon i samband med att de byter upp sig, och de personerna kan göra sig en rejäl hacka. Intresset för begagnatmarknaden växer för mobiltelefoner.